Ще семеро генічан “прославились” через псевдореферендум

21 Жовтня 2022, 20:18

Служба безпеки України ідентифікувала ще сімох генічан-колаборантів, які пішли на співпрацю з ворогом та брали участь в організації незаконного «референдуму» на окупованій росіянами території. 

СБУ оприлюднила фото п’яти з них.

За даними слідства, жителі Генічеського району погодились на «пропозицію» агресорів очолити так звані «виборчі комісії» у райцентрі та селищі Новоолексіївка. Колаборанти організовували функціонування незаконних «виборчих дільниць», у тому числі підбирали «персонал» та забезпечували його оргтехнікою.

Крім того, ворожі поплічники формували так звані «реєстри виборців», до яких «вписували» громадян, які виїхали за межі області. Таким чином, вони штучно «накручували» явку людей та кількість голосів на фейкових заходах кремля.

На підставі зібраних доказів, слідчі СБУ заочно повідомили зловмисникам про підозру за:  ч. 2 ст. 28 (вчинення кримінального правопорушення групою осіб за попередньою змовою), ч. 5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України. Тривають комплексні заходи для їх притягнення до відповідальності за злочини проти України.

Як повідомлялось, у нещодавно звільненому від російської окупації селі Нововоскресенське Бериславського району Херсонщини українські правоохоронці затримали колаборанта.

У місті Генічеськ та Генічеському районі правоохоронці встановили особи 22-х місцевих зрадників – членів так званих дільничних і територіальної виборчих комісій з “референдуму” про приєднання Херсонської області до Росії.

За участь в організації та проведенні незаконних референдумів на тимчасово окупованій території або публічні заклики до проведення таких референдумів на тимчасово окупованій території Кримінальним кодексом України передбачено кримінальну відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років та з конфіскацією майна або без такої.
23-27 вересня росіяни імітували проведення “референдумів” про приєднання до РФна тимчасово окупованих територіях у Херсонській, Запорізькій, Донецькій та Луганській областях .