Дослідження бідності на Херсонщині (відео)

07 Листопада 2019, 11:07

Навесні-влітку в двох районах Херсонщини – Скадовському та Чаплинському – діяла моніторингова група, що займалась дослідженням явища бідності в українському суспільстві. Науковці основний акцент в своїй діяльності зробили не на економічних чинниках злиденності, а саме на соціально-психологічних запоруках стану матеріальної кризи, повідомляє «ІРС-Херсон».

“Дослідження було зосереджено на культурі бідності. Тобто на тому, як люди себе ведуть, коли вони відчувають себе бідними. Або як моделі поведінки, притаманні бідним верствам населення поширюються на весь соціум загалом”, – зазначив Сергій Данилов, заступник директора Центру близькосхідних досліджень.

Ігор Семиволос та Сергій Данилов, Центр близькосхідних досліджень

Під час моніторингу було проведені анкетування декількох сотень респондентів в Чаплинському та Скадовському районі Херсонщини, за результатами яких група дослідників зробила попередні висновки. Серед них – факт того, що соціальна градація в українському селі є доволі різкою та окремі групи населення нерозривно пов’язують своє життя в перебуванні в тому чи іншому соціальному прошарку. Більш бідніші традиційно звинувачують в своїй бідності більш багатих сусідів, не вірячи, що ті змогли розбагатіти чесним шляхом.

Також в херсонському селі майже відсутній так званий “середній стан” між багатіями та злидарями. Не рятує становища й велика кількість заробітчан, що все більше останнім часом надають перевагу роботі за кордоном. Великі зарплати на чужині не виводять цих українців зі стану бідності, бо зароблені кошти витрачаються на насущні проблеми, як то їжа або побутова техніка, але не вкладаються у подальший розвиток своєї справи на Батьківщині. Це призводить до того, що не дивлячись на високі заробітки селян за кордоном, на розвиток їх рідних сіл це майже не впливає.

Також на шляху до подолання бідності населенню Херсонщини часто заважає схильність до вживання алкоголю. Це призводить до зниження амбіційності у населення та нівелювання соціальних стандартів. На думку Данилова, ці процеси можуть призвести до часткової деградації українських сіл, що в купі з процесом масової урбанізації стане причиною знелюднення сільської місцевості надалі.

https://www.facebook.com/IPC.Kherson/videos/421512398508607/?__xts__[0]=68.ARBht4fLblSyljEthcsiCR7FbZtsW-9tTSRC49umK5QVv3LU_NF5nbXorEg9E8u_8eg0LPfauHEzIjabvQEx0umlCZnTJBvMj-1l0uEEZZOnYKNeOP6TJLUJw9dAMy8aLoXUZxVuSA1Y63Zg-28ciyZGh6_860gYey4x3UnCspLlXtMY3QwYEuPM1zdMd1-SQHe7CzEAC0YNu6OsdESdKxSjnIN0PCg7tXLp83SkR1WT_E3PaFbHzAAb1FXwSuj3nzF7kr_8Jt5kc9JGOhaSD2g3L6_ZLIgjQ7MpBWw95FONFLkiM8L2KratxOe8Zpt-8twWMyWvE3typNmaRlZuynFcvEfPoyoFP00IDOiz&__tn__=-R