Окупований рф південь України. Огляд подій за 28 червня

28 Червня 2022, 21:28

Огляд найважливіших новин від Центру журналістських розслідувань за вівторок, 28 червня на нових тимчасово окупованих російськими військами територіях Херсонської та Запорізької областей України.

Ситуація на фронті від ОК «Південь»

— Російські війська намагались відвоювати в ЗСУ втрачені позиції в Херсонській області. Для цього завдавали ударів з гелікоптерів в районі Потьомкіного, Плотницького та Лупарєвого. Наші підрозділи не поступились.

— Зранку 28 червня збройні сили Російської Федерації обстріляли територію міста Очаків з реактивних систем залпового вогню. У результаті обстрілу є загиблі, серед них дитина. Ще одна дитина перебуває у комі.

***

Російські військові викрали мера Херсона Ігоря Колихаєва

Ігор Колихаєв, фото: grivna.ks.ua

За словами його радниці Галини Ляшевської, вранці міський голова Херсона приїхав до однієї з комунальних установ, де останнім часом працювали співробітники міськвиконкому, які залишилися у місті. Як тільки він вийшов з машини, його одразу затримали озброєні росгвардійці і співробітники ФСБ.

«Вони вилучили жорсткі диски із комп’ютерів, розкрили всі сейфи, шукали документи. Весь цей час Колихаєва тримали в окремому кабінеті в кайданках під озброєною охороною. Після обшуку Колихаєва посадили в автобус Z та відвезли», — написала Ляшевська.

***

Окупанти відпустили голову Станіславської громади Івана Самойленка

«Прийміть щирі вітання з Днем Конституції України.

Я був відсутнім з 12:30 п’ятниці до 19:30 понеділка, тепер я з вами.

Свято. Роботи вистачає», — написав Самойленко.

***

Окупанти захопили частину об’єктів АТ «Херсонобленерго»

Адміністрація акціонерного товариства «Херсонобленерго» заявила про часткову втрату контрою над обслуговуванням електричних мереж на окупованій росією Херсонщині. 27 червня окупаційна влада Херсонської області за підтримки представників фсб рф захопила окремі об’єкти АТ «Херсонобленерго», які забезпечували постачання та розподіл електроенергії споживачам регіону, передає Центр журналістських розслідувань.

Під час захоплення підприємства окупанти представили так званого нового «керівника» — 45-річного Жахановича Юрія Євгеновича, який не має жодного відношення до виконавчих органів АТ «Херсонобленерго».

***

Російські окупанти призначають гауляйтерів у громадах Херсонщини з рядів «компартії» та експосадовців

25 червня в Кардашинці Голопристанської територіальної громади Скадовського району призначили керівницю окупаційної «адміністрації» села. Нею стала Целорунго Вікторія Василівна, яка була першим секретарем Голопристанської районної організації «Компартії України»

Гауляйтерку Кардашинки представив призначений окупантами «голова» Голої Пристані Недялков Геннадій Григорович.

Недялков Геннадій Григорович

21 червня Недялков представив гауляйтера Гладківки. Ним став Бузов Олексій Олександрович, фізрук місцевої школи. Останній у 2015 році балотувався до Голопристанської райради від «Союзу лівих сил», був депутатом Гладківської сільської ради сьомого скликання.

***

Херсонський національний технічний університет отримав 442 дипломи з типографії

Найближчим часом випускники отримають документи. Цю інформацію Суспільному повідомила в. о. ректора ХНТУ Олена Чепелюк.

«Ті, хто перебуває за межами Херсона, зможуть отримати їх в Хмельницькому, а ті, хто в Херсоні — отримають поки сканкопії, а в подальшому — і оригінали», — повідомляє в. о. ректора ХНТУ.

***

Кабмін погодив звільнення Геннадія Лагути з посади голови Херсонської обласної державної адміністрації

Про це написав представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter