В Каховці затримали підозрюваних у нарузі над монументом “Легендарна тачанка”

13 Листопада 2021, 13:48

Фото Олег Батурін

В поліцію міста Каховка надійшло повідомлення про зникнення бронзових елементів з монументу Тачанка. За приблизними підрахунками, зловмисник вибив з пам’ятника елементи загальною вагою близько 250 кг.

Як повідомив керівник відділення поліції №1 (м. Каховка) Віктор Попов, оперативники провели комплекс оперативно-розшукових заходів та встановили жительку міста, яка повідомила, що нещодавно купувала лом бронзи. Поліцейські вилучили вказані елементи, які виявилися викраденими фрагментами пам’ятника. Жінка стверджувала, що навіть не здогадувалася про походження лому. Оперативники встановили, хто саме продав жінці бронзові елементи.
Зловмисником виявився 30-річний житель смт. Любимівка, неодноразово судимий за крадіжки. Його доставили у відділення поліції для дачі показів та з’ясування всіх обставин події.
Про крадіжку ще 8 листопада на своїй сторінці в Facebook повідомив каховський журналіст Олег Батурін.

“Вандали понівечили відомий каховський монумент “Легендарна тачанка”. Востаннє подібне траплялось з 20 років тому назад. Тоді взагалі доволі масово різали пам’ятники на металобрухт. Багато хто тоді чхати хотів на них. Така собі природня “декомунізація”,- йдеться у дописі Батуріна.

Легендарна тачанка — монумент у місті Каховка Херсонської області, що увічнює тачанку, широко використовувану в українських степах у часи радянсько-української війни та громадянської війни в Росії, зокрема, в кінних військах Червоної армії. Монумент споруджений на честь 50-річчя Жовтневого перевороту, присвячений боям на Каховському плацдармі в 1920 році.
Взимку 2015-2016 року, після виходу закону про декомунізацію, в Каховці була створена комісія з декомунізації. Під час її засідань була озвучена пропозиція створити на місці “Легендарної тачанки” музей монументальної пропаганди тоталітарної епохи, де б можна було розмістити “декомунізовані” пам’ятники Леніну, Фрунзе та іншим радянським керманичам. Натомість керівництво міста від цієї ідеї навідріз відмовилось і до питання подальшої долі “Легендарної тачанки” не поверталось.