На Херсонщині суд заарештував кримського “самооборонівця”

20 Вересня 2021, 13:41

17 вересня на території Херсонської області правоохоронними органами АР Крим був затриманий громадянин України, підозрюваний у державній зраді.

Слідчими Головного управління Національної поліції в АР Крим та м. Севастополі в межах кримінального провадження щодо фактів створення та участі у незаконному збройному формуванні та державній зраді у співпраці із Центральним управлінням Служби безпеки України за процесуального керівництва Кримської прокуратури на території Херсонської області був затриманий колишній військовослужбовець Збройних сил України.
Вказана особа протягом лютого-березня 2014 року, знаходячись на окупованому півострові в Міжнародному аеропорту «Сімферополь», своїми діями блокувала злітно-посадкову смугу та перешкоджала приземленню українських літаків, одночасно допомагала приймати і відправляти російську військову авіацію, на якій здійснювалось незаконне переправлення військовослужбовців РФ на територію АР Крим.
Затриманому оголошено про підозру за ч. 1 ст. 111 КК України (державна зрада) і ч. 2 ст. 260 КК України (участь в незаконному збройному формуванні) та слідчим суддею Херсонського міського суду обрано запобіжний захід – тримання під вартою строком на 2 місяці.

Покарання за вчинене передбачає від 10 до 15 років позбавлення волі.

Прокуратура автономії не називає імені заарештованого посібника російських окупантів. За інформацією Центру журналістських розслідувань, мова йде про Золотих Валерія Миколайовича, який після окупації Криму став заступником генеральгого директора “Міжнародного аеропорту “Сімферополь”.