На Херсонщині зросла сума надходжень туристичного збору

05 Липня 2021, 14:12

За інформацією Головного управління ДПС у Херсонській області, за січень-травень 2021 року сума надходжень туристичного збору до місцевих бюджетів склала 542 тис. грн, що на 18% більше показника 2020 року. Збільшення показників відбувається за рахунок стягнення туристичного збору на території місцевих рад, де кількість закладів розміщення та туристичних відвідувань значно менша, ніж у курортно-рекреаційних громадах.

Про це повідомляють в ХОДА.

«На сьогодні, в умовах децентралізації та нового адміністративно-територіального устрою, рішення щодо ставок туристичного збору потребують перегляду оптимальності ставок турзбору та їх оновлення у разі потреби. Крім того, для подальшого туристичного розвитку територій також необхідне коректне визначення у відповідних рішеннях податкових агентів для здійснення в подальшому належного контролю за справлянням туристичного збору на підпорядкованих територіях», – зазначив заступник Голови облдержадміністрації Микола Якименко.

На фото Микола Якименко

Наразі в курортних населених пунктах Генічеської та Скадовської місцевих рад ставка турзбору складає переважно 6 грн (0,1% від розміру мінімальної заробітної плати) з однієї особи за добу (як для внутрішніх так і для іноземних туристів), у той час як:

  • в с. Лазурне – 15 грн як для внутрішніх так і для іноземців;
  • в с. Залізний Порт – 15 грн для внутрішніх та 24 грн для іноземців;
  • в с. Приморське (Більшовик) – 30 грн для внутрішніх та 60 грн для іноземців;
  • в с. Хорли – 30 грн для внутрішніх і 15 грн для іноземців;
  • смт. Каланчак – 30 грн для внутрішніх та 300 грн для іноземців.

Нагадаємо, що в 2020 році  Херсонську область відвідало майже 3 мільйони туристів. Найбільше відпочивальників  завітало з Одеської, Миколаївської, Запорізької, Дніпропетровської та Київської областей. Серед іноземних гостей – громадяни Польщі, Франції, США, Швеції, Великобританії, Німеччини, Естонії, Туреччини та Італії.