Верховна Рада прийняла закон про корінні народи

02 Липня 2021, 11:54

1 липня 2021 року на своєму засіданні Верховна Рада України прийняла за основу та в цілому закон України «Про корінні народи України». Законопроєкт підтримали 325 народних депутатів.

Про це повідомляють в Міністерстві реінтеграції тимчасово окупованих територій України. 

Доповідачем по даному законопроєкту виступив Віцепрем‘єр-міністр України – Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков.

«Поняття «корінний народ» з’явилося у Конституції України 25 років тому, але не було розкрито. Чверть століття – протягом життя цілого покоління – точилися дискусії.

Сьогодні є можливість перегорнути цю сторінку і відкрити нову. Цей документ є консенсусним. Це – фундамент, який збудовано на принципах ООН у відповідності з міжнародною практикою. Але з урахуванням особливостей України. Він дозволить зосередитись на конкретних заходах, які гарантують збереження самобутності та забезпечать сталий розвиток корінних народів. Я прошу вас врахувати, що цей закон є доленосним для людей, більшість яких знаходиться під тиском окупантів. Їх небагато. За чисельністю їх стільки, скільки населення у Полтаві чи Хмельницькому. Але немає в світі іншої держави, яка може боротися за них. Немає іншої влади, яка здатна забезпечити продовження їхньої історії.

Ми можемо дати сигнал, який поверне надію багатьом, а в підсумку – сприятиме поверненню Крима і Севастополя», – наголосив Віцепрем‘єр.

Олексій Резніков подякував усім комітетам Верховної Ради, які підтримали цей законопроєкт.

Серед інших важливих пунктів документу передбачено, що держава зможе надавати підтримку ЗМІ, в яких представницькі органи корінних народів самостійно прямо володіють щонайменше 51% у статутному капіталі та/або правом голосу часток ЗМІ, у разі, якщо вони здійснюють не менше 50% мовлення мовами корінних народів України або присвячують не менше 50% мовлення питанням реалізації прав корінних народів.

Загалом документ визначає:

1)   поняття корінного народу України;

2)   правосуб’єктність корінних народів України;

3)   основоположні права корінних народів України;

4)   культурні права корінних народів України;

5)   освітні та мовні права корінних народів України;

6)   право корінних народів України на сталий розвиток;

7)   інформаційні права корінних народів України;

8)   правовий статус представницьких органів;

9)   ресурсне забезпечення представницьких органів;

10) міжнародне представництво корінних народів України.

Цей документ є рамковим, і є дуже важливим політичним сигналом як для наших міжнародних партнерів, так і всередині країни. Він є конкретним по відношенню до усіх мешканців, які проживають на тимчасово окупованій території АР Крим і м. Севастополь, а також кримських татар, кримчаків та караїмів, які є внутрішньо переміщеними особами та проживають на території, підконтрольній українському Уряду.