Правозахисники вимагають відкриття КПВВ на адмінмежі з Кримом

19 Серпня 2020, 11:33

Фото: Najmuddin Yakubov

 Правозахисники підготували низку рекомендацій для Уряду щодо мінімізації негативних наслідків обмежень перетину КПВВ з Кримом. Ідеальний варіант, за їх словами, –  скасувати розпорядження №979-р і прийняти іншу нормативну базу, яка б законними методами, з дотриманням принципів права врегулювала питання перетину КПВВ

Про це під час брифінгу на тему: “Коронавірус, Крим і карантин: Наслідки обмежень перетину КПВВ із Кримом”  розповіли   правозахисниці Кримської правозахисної групиКрим SOS та Українська Гельсінська спілка з прав людини повідомляють у УГСПЛ.

«Не було жодного пояснення щодо доцільності обмежень. Через таке рішення у ніч з 8 на 9 серпня на КПВВ з’явилася черга з людей, які намагалися перетнути кордон.

10 серпня низка ГО опублікували звернення з вимогою надати публічне пояснення підстав такого обмеження. Було надано перше роз’яснення стосовно гуманітарних підстав, але там не йшлося про абітурієнтів та осіб, які здобувають освіту на території підконтрольній Україні.

12 серпня внесено зміни до розпорядження, де було додано цю категорію громадян, які не зобов’язані проходити самоізоляцію. Ми наголошували на зриві вступної кампанії», – заявила Ольга Куришко, координаторка ГО «КримSOS».

Експерти зазначили, що досі не конкретизовано які документи людина має надати для того, щоб скористатися однією з гуманітарних підстав, що призводить до масових звернень за консультаціями до правозахисників через відсутність належної комунікації нововведень з боку державних органів.

“Ідеальний варіант – скасувати розпорядження №979-р і прийняти іншу нормативну базу, яка б законними методами, з дотриманням принципів права врегулювала питання перетину КПВВ”, – зазначила юристка УГСПЛ Анна Рассамахіна.

У новому документі мають розширити кількість гуманітарних підстав перетину КПВВ для дотримання принципу єдності родини, надати роз’яснення щодо документів, які підтверджують підстави для перетину КПВВ, розширити категорії громадян, які можуть перетинати КПВВ з Кримом тощо.

Нагадаємо, що на позачерговому засіданні Уряду 8 серпня було прийнято рішення про зміну роботи контрольно-пропускних пунктів на адмінмежі з тимчасово окупованими Кримом. Згідно з рішенням Уряду, в роботу КПВВ вносяться корективи, що зумовлено запобіганням поширення на території України вірусу COVID-19.